Thursday, July 25, 2013

Kale salad with salmon and crumbled goat cheese


                  
Pomysł na super szybki i super smaczny lunch

Składniki:

jarmuż (kale)
szpinak w liściach
łosoś wędzony
ser kozi 
migdały
oliwa z oliwek
świeży ogórek
bazylia w liściach
sól pieprz

Co i jak:

Jarmuż i szpinak wrzucamy na dno naczynia i mieszamy. Ogórka kroimy w talarki i układamy na warzywach. Duży liść bazylii siekamy i wsypujemy do środka w dziurę, która otworzyła się między ogórkami. Dodajemy ser kozi i posiekane migdały. Łososia kroimy w paseczki i układamy na samym wierzchu. Skrapiamy oliwa z oliwek i dodajemy sól i pieprz.

Opcjonalnie można przygotować dressing: Oliwa z oliwek, sól i pieprz, sok z limonki + ewentualne preferowane przyprawy.

Dokładnie mieszamy przed samym zjedzeniem


Jarmuż: źródło przeciwutleniaczy, wit. K,C; karotenoidy, wapń, sulforafan oraz żelazo




P.S Moja kolekcja herbat na parapecie coraz bardziej się powiększa. Ostatnio zatęskniłam za yerba mate, niestety moje matero i bombilla zostały w Polsce, więc przechodząc ostatnio koło półki z żywnością organiczną znalazłam yerba mate Guayaki w saszetkach. W smaku jest naprawdę dobre i "zajeżdża trawą", niemniej jednak bez naczynek cały czar picia pryska



No comments:

Post a Comment