Pomysł na super szybki i super smaczny lunch
Składniki:
jarmuż (kale)
szpinak w liściach
łosoś wędzony
ser kozi
migdały
oliwa z oliwek
świeży ogórek
bazylia w liściach
sól pieprz
Co i jak:
Jarmuż i szpinak wrzucamy na dno naczynia i mieszamy. Ogórka kroimy w talarki i układamy na warzywach. Duży liść bazylii siekamy i wsypujemy do środka w dziurę, która otworzyła się między ogórkami. Dodajemy ser kozi i posiekane migdały. Łososia kroimy w paseczki i układamy na samym wierzchu. Skrapiamy oliwa z oliwek i dodajemy sól i pieprz.
Opcjonalnie można przygotować dressing: Oliwa z oliwek, sól i pieprz, sok z limonki + ewentualne preferowane przyprawy.
Dokładnie mieszamy przed samym zjedzeniem
Jarmuż: źródło przeciwutleniaczy, wit. K,C; karotenoidy, wapń, sulforafan oraz żelazo
P.S Moja kolekcja herbat na parapecie coraz bardziej się powiększa. Ostatnio zatęskniłam za yerba mate, niestety moje matero i bombilla zostały w Polsce, więc przechodząc ostatnio koło półki z żywnością organiczną znalazłam yerba mate Guayaki w saszetkach. W smaku jest naprawdę dobre i "zajeżdża trawą", niemniej jednak bez naczynek cały czar picia pryska
No comments:
Post a Comment