Pasta z brokułami i sosem z serka feta |
Hola!
Wlaźlak ostatnio wpadł(a)do kuchni, żeby trochę poeksperymentować z gotowaniem. Owocem tego są 2 przepisy wariacji na temat pasty. Pasta to danie, którego zepsuć nie można i jest tak proste jak konstrukcja cepa. Czasem wystarczy tylko ugotować makaron i "zakręcić" go w sosie typu: oliwa z oliwek, czosnek i przyprawy. Myślę, że jeżeli ktoś kocha pastę to można swobodnie stworzyć 365 różnych sosów na każdy dzień inny
Poszperałam trochę w lodówce i w talerzyku z warzywami, podrapałam się po głowie, pomyślałam i jadę.
Dziś Zielona Pasta na dwa sposoby
Spaghetii z brokułami i sosem z serka feta ( W skrócie green pasta;) )
Potrzebne składniki:
Znów nie podaje ilości bo zależy to od ilości osób dla których gotujemy
spaghetti pełnoziarniste
oliwa z oliwek
1 duże awokado spokojnie starczy, musi być dojrzałe tak by skórka uginała się pod naciskiem palców
brokuła
jogurt grecki
ser feta
sól
pieprz
limonka
Wykonanie jest banalnie proste:
Gotujemy makaron al dente, ale tak żeby był odrobinkę niedogotowany.
Ciekawostka: Jak sprawdzić czy makaron jest gotowy? No można z zegarkiem, można rzucać kluską o kafelki. Ale istnieje jeszcze inna metoda, a mianowicie wyciągamy kluchę na talerz przecinamy na pół i zaglądamy dokładnie w środek. W przypadku spaghetti po środku nie powinno byś jaśniejszego, mącznego środka (rdzenia) w przypadku penne będzie to obwolutka, tagiatelle kreseczka etc. w zależności od kształtu makaronu.
Na oliwie dusimy pod przykryciem brokuła, do tego stopnia żeby się lekko rozlatywał. W tym czasie w miseczce mieszamy jogurt grecki z fetą na gładką masę. Proponuje nie dodawać zbyt dużej ilości jogurtu żeby sos nie był taki kwaśny. Kiedy brokuł powoli dochodzi dodajemy biały sos, solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy ma małą minutkę, żeby brokuł przeszedł aromatem sosu.
W tym czasie obieramy awokado
I tutaj znów mała rada. Awokado przecinamy na pół wzdłuż dopychając nóż do pestki. Przekręcamy w lewo bądź w prawo, dzięki czemu otrzymujemy dwie połówki. W jednej znajduje się pestka więc wbijamy w nią nóż, ponownie przekręcamy i wyrzucamy do kosza:) - pestka zostaje na nożu.
Łyżeczką wyjmujemy zawartość w skórce i ugniatamy z odrobiną soku z limonki w miseczce.
Odcedzony makaron mieszamy( najlepiej na patelni) szybko z brokułem w sosie i awokado, opcjonalnie dodajemy jeszcze trochę przypraw do smaku. Manewr powinien odegrać się na małym ogniu, żeby makaron lekko doszedł i owinął się pierzynką z sosu.
Dekorujemy dla wzmocnienia apetytu - patrz zdjęcie powyżej
Wersja nr 2.
Spaghetti ze szpinakiem i awokado ( Zielona pasta 2)
Składniki:
Makaron pełnoziarnisty
Oliwa z oliwek
1 duże awokado
szpinak w liściach
limonka
przyprawy
Tutaj wykonanie jest jeszcze prostsze:
Makaron gotujemy według powyższych instrukcji
Na oliwę z oliwek wrzucamy szpinak i czekamy, aż liście zaczną się "kurczyć". Obieramy awokado tak samo jak w poprzednim przepisie. Ugotowany makaron wrzucamy do szpinaku i dodajemy awokado. Na małym ogniu mieszamy wszystko razem i gotowe.
Awokado radziłabym zawsze dodawać na końcu przed zestawieniem z ognia, by nie straciło swoich dobroczynnych właściwości
Obiad mamy gotowy w 15-20 min.
Awokado: witaminy B9, B6, K, E i C, karoteny, białko, magnez, wapń i fosforu, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)
Brokuła:potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka, witaminy A, B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy
Szpinak: żelazo, witamina C, sód, magnez, potas, wapń, fluor, karoten
P.S Smacznie, zdrowo i ekspresowo, niech nikt nie narzeka że ugotowanie obiadu zajmuje długie godziny
No comments:
Post a Comment