Friday, April 26, 2013

Green pasta

Pasta z brokułami i sosem z serka feta


Hola! 

Wlaźlak ostatnio wpadł(a)do kuchni, żeby trochę poeksperymentować z gotowaniem. Owocem tego są 2 przepisy wariacji na temat pasty. Pasta to danie, którego zepsuć nie można i jest tak proste jak konstrukcja cepa. Czasem wystarczy tylko ugotować makaron i "zakręcić" go w sosie typu: oliwa z oliwek, czosnek i przyprawy. Myślę, że jeżeli ktoś kocha pastę to można swobodnie stworzyć 365 różnych sosów na każdy dzień inny

Poszperałam trochę w lodówce i w talerzyku z warzywami, podrapałam się po głowie, pomyślałam i jadę. 

Dziś Zielona Pasta na dwa sposoby


Spaghetii z brokułami i sosem z serka feta ( W skrócie green pasta;) )

Potrzebne składniki: 

Znów nie podaje ilości bo zależy to od ilości osób dla których gotujemy


spaghetti pełnoziarniste 
oliwa z oliwek
1 duże awokado spokojnie starczy, musi być dojrzałe tak by skórka uginała się pod naciskiem palców
brokuła 
jogurt grecki
ser feta
sól 
pieprz  
limonka

Wykonanie jest banalnie proste:

Gotujemy makaron al dente, ale tak żeby był odrobinkę niedogotowany. 

Ciekawostka: Jak sprawdzić czy makaron jest gotowy? No można z zegarkiem, można rzucać kluską o kafelki. Ale istnieje jeszcze inna metoda, a mianowicie wyciągamy kluchę na talerz przecinamy na pół i zaglądamy dokładnie w środek. W przypadku spaghetti po środku nie powinno byś jaśniejszego, mącznego środka (rdzenia) w przypadku penne będzie to obwolutka, tagiatelle  kreseczka etc. w zależności od kształtu makaronu.

Na oliwie dusimy pod przykryciem brokuła, do tego stopnia żeby się lekko rozlatywał. W tym czasie w miseczce mieszamy jogurt grecki z fetą na gładką masę. Proponuje nie dodawać zbyt dużej ilości jogurtu żeby sos nie był taki kwaśny. Kiedy brokuł powoli dochodzi dodajemy biały sos, solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy ma małą minutkę, żeby brokuł przeszedł aromatem sosu.

W tym czasie obieramy awokado

I tutaj znów mała rada. Awokado przecinamy na pół wzdłuż dopychając nóż do pestki. Przekręcamy w lewo bądź w prawo, dzięki czemu otrzymujemy dwie połówki. W jednej znajduje się pestka więc wbijamy w nią nóż, ponownie przekręcamy i wyrzucamy do kosza:) - pestka zostaje na nożu.

Łyżeczką wyjmujemy zawartość w skórce i ugniatamy z odrobiną soku z limonki w miseczce. 

Odcedzony makaron mieszamy( najlepiej na patelni) szybko z brokułem w sosie i awokado, opcjonalnie dodajemy jeszcze trochę przypraw do smaku. Manewr powinien odegrać się na małym ogniu, żeby makaron lekko doszedł i owinął się pierzynką z sosu. 

Dekorujemy dla wzmocnienia apetytu - patrz zdjęcie powyżej 

Wersja nr 2. 

Spaghetti ze szpinakiem i awokado ( Zielona pasta 2) 

Składniki: 

Makaron pełnoziarnisty
Oliwa z oliwek
1 duże awokado
szpinak w liściach
limonka
przyprawy


Tutaj wykonanie jest jeszcze prostsze:

Makaron gotujemy według powyższych instrukcji
Na oliwę z oliwek wrzucamy szpinak i czekamy, aż liście zaczną się "kurczyć". Obieramy awokado tak samo jak w poprzednim przepisie. Ugotowany makaron wrzucamy do szpinaku i dodajemy awokado. Na małym ogniu mieszamy wszystko razem i gotowe.


Awokado radziłabym zawsze dodawać na końcu przed zestawieniem z ognia, by nie straciło swoich dobroczynnych właściwości
Obiad mamy gotowy w 15-20 min.

Awokado: witaminy B9, B6, K, E i C, karoteny, białko, magnez, wapń i fosforu, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe  (NNKT)
Brokuła:potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka, witaminy A, B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy
Szpinak: żelazo, witamina C, sód, magnez, potas, wapń, fluor, karoten






P.S Smacznie, zdrowo i ekspresowo, niech nikt nie narzeka że ugotowanie obiadu zajmuje długie godziny


No comments:

Post a Comment