Wednesday, January 21, 2015

Take me to the kitchen!


Hola!

Mieszkaliscie kiedys w chmurach?
To calkiem ciekawe doswiadczenie.
Nieukrywam, ze ciagnie mnie do kuchni jak mistrza do 0.7.
Dlatego nie moglam sie oprzec, zeby nie pogadac do Was dzis o gotowaniu.
Lubie czytac przepisy i ksiazki kucharskie, ale jeszcze bardziej pociagaja mnie eksperymenty.
Czasem zdarza sie, ze bedac na zakupach jedzeniowych uloze sobie w glowie pomysl zlozony z produktow, ktore mijam po drodze.
Nie jestem w stanie zniesc smieciowego jedzenia, niestety.
Domowe gotowanie.
Dzis serwujemy:

***

Hey!
Have you ever lived in the clouds?
I had a chance to experience it.
I'm attracted to the kitchen like a bee to honey.
And I simply couldn't resist to talk to you about food, of course.
I like reading recipes and cooking books, but I love experimenting in the kitchen.
I usually do grocery shopping and am brainstorming to make a meal from the ingredients I find on the way.
Unfortunately I can't stand junk food.
Today we're serving:

Kurki na masle z jajkiem i pietruszka
czyli delikatne, jesienne grzyby jako przysmak z dziecinstwa

Skladniki:

Swieze kurki
Swieze jajka od kury nioski
Maslo 
Natka z pietruszki
Cebula
Sol
Pieprz

Jak zrobic?

Drobno posiekana cebulke rumienimy na masle. 
Dodajemy kurki i smazymy do miekkosci. 
Wbijamy jajka, dodajemy sol i pieprz. Mieszamy na malym ogniu, az do sciecia jajek. 
Posypujemy posiekana natka z pietruszki. 
Podajemy


***

Chantarelle with eggs and parsley on butter
remaking my favorite childhood recipe based on autumn polish mushrooms

Ingredients:

Fresh chantarelle
Fresh eggs
Butter
Parsley
Salt,Pepper

How we do it?

Finely chopped onion saute on the butter.
Add chantarelle and keep doing what you're doing until it gets soft.
Put eggs, mixed with salt and pepper.
Cook altogether until eggs will be ready.
Sprinkle with chopped parsley.
Serve.
YUM!


 Spaghetti z krewetkami, smazonym jajkiem i szczypiorkiem
czyli pomysl na paste inaczej

Skladniki:

 Spaghetti
Oliwka z oliwek
Krewetki
Czosnek
Mascarpone
Jajka
Szczypiorek
Sol
Pieprz cayenne
Cytryna
Natka z pietruszki

Jak zrobic?

Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu cayenne oraz posiekanej natce z pietruszki. W tym czasie gotujemy spaghetti al dente.
Podsmazamy krewetki z marynata na wolnym ogniu, uwazajac by nie przypalic czosnku. Po okolo  2-3 minutach dodajemy 2 lyzki mascarpone. Stworzy to idealny kremowy sos.
Ugotowana paste wrzucamy do sosu i mieszajac pozostawiamy na ogniu przez 3-4 min.
Smazymy jajko sadzone.
Gotowa paste nakladamy na talerz, przykrywamy jajkiem sadzonym, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Krewetki idealnie zgrywaja sie z czosnkiem i cytryna, a natka z pietruszki niweluje ostrosc czosnku.

***

Pasta with shrimp, sunny side egg and green onions
unusual idea for pasta

Ingredients:

Pasta
Olive oil
Shrimp
Garlic
Mascarpone
Eggs
Green onions
Salt, cayenne pepper
Lemon
Parsley

How do we make it?

Marinate shrimp in olive oil, garlic, lemon juice, chopped parsley, salt and cayenne pepper.
Cook pasta al dente.
Saute shrimps altogether with marinade. Do not overcook the garlic! It gets bitter. After 2-3 min. add mascarpone. That way you will get a perfect creamy sauce.
Add cooked pasta, mix and leave it on the low heat for about 3-4 min.
Make sunny side egg.
Put pasta mixed with sauce on the plate, cover it with sunny side, spice and add chopped green onion on the top.
Shrimp goes well with the taste of lemon and garlic. Parsley cools down the garlic power.


Stek z tunczyka na spaghetti z pesto trapanese
czyli czym racze moja Babcie z okazji jej swieta

Skladniki:
Spaghetti
Czosnek
Oliwa z oliwek
Cebula biala i czerwona
Cytryna
Stek z tunczyka
Passata pomidorowa
Bazylia
Natka z pietruszki
Zielone pesto
Mozzarella
Sol
Pieprz
Migdaly

Jak zrobic?

Zielone pesto:
Miksujemy:
Oliwe z oliwek
Bazylie
Migdaly bez skorki
Pieprz, Sol
Czosnek
Kilka kropel Soku z cytryny
Domowe pesto jest szybkie i latwe w przygotowaniu i o niebo zdrowsze, niz to gotowe ze sklepu.

Sos do pasty:
Dusimy czosnek i posiekane cebule posypane szczypta cukru. Dodajemy passate pomidorowa i zielone pesto oraz szczypte soku z cytryny. Doprawiamy do smaku i posypujemy podarta bazylia.

Ugotowany al dente makaron wrzucamy do sosu i zasmazamy przez 3 minuty.
To moja ulubiona metoda mieszania pasty z sosem :)
Na patelni rozgrzewamy oliwe, stek z tunczyka opruszamy sola i kropelka soku z cytryny.
Smazymy po 3 minuty na kazdej stronie, pod koniec kladac kawalki pokrojonej mozzarelli na steku.
Stek z tunczyka podajemy na pascie, posypujemy posiekana natka z pietruszki i cytryna na boku.

***

Tuna steak over pesto trapanese pasta
why my grandma loves me for the Grandma's day

Ingredients:
Pasta
Garlic
Olive oil
Red and white onion
Lemon
Tuna steak
Tomato pasata
Basil
Parsley
Green pesto
Mozzarella cheese
Salt, pepper
Almonds

How do we make green pesto?
Blend: Olive oil, garlic, basil, almonds, few drop of lemon juice, salt, pepper.
Homemade pesto is easy and quick and much better than the one from shop which is yuckee and full of artificial flavors.

Pasta sauce:
Carmelize chopped onions with a bit of sugar on top. Add garlic, tomato pasatta, drop of lemon juice and green pesto. Put salt and pepper and chopped basil.
Cooked pasta ( Al dente) mix with sauce and cook for 2-3 more minutes.
That's my way for perfect pasta.
Pat tuna steak with salt and lemons juice, heat olive oil and cook the steak for 3 minutes each side.
In the final minute add mozzarella on the top of the steak.
Serve the tuna steak over pasta cover with chopped parsley and add lemon on the side.

Ostatnie odkrycie kulinarne:
Zupa krem z borowikow w chlebie i gruzinskie wino.

Our last culinary discovery:
Cream of boletus sous in fresh baked bread and georgian wine.
P.S Back on the track!

No comments:

Post a Comment