Wednesday, May 15, 2013

Stuffed bell peppers








Dziś pomysł na jak zwykle szybkie i ciekawie wyglądające danie.
Ale przede wszystkim pyszne! 
Wizję artystyczną zamieniałam na obiad, którym nie mogłam się najeść
...Yummy...!

Papryka nadziewana

średniej wielkości papryka-kolor dowolny(moja jest żółta)
jajko
natka z pietruszki
kasza jaglana
łosoś wędzony
liście szpinaku
ser (najlepiej mozarella) może być dowolny
cebula
czosnek
oliwa
sól, pieprz, szczypta chili
opcjonalnie feta


Farsz

Jak zrobić?!

Odcinamy papryce kapelusz i ostrożnie wydrążamy środek. Myjemy, suszymy, nacieramy delikatnie oliwą i wrzucamy do piekarnika na 180 stopni.
W tym czasie robimy farsz.
Ugotowaną wcześniej kaszę łączymy z posiekanymi: 
-liśćmi szpinaku
-cebulą
-czosnkiem
Łososia rozdzielamy na malutkie paseczki. Mieszamy z solą, pieprzem, natką, surowym jajkiem, chili oraz małymi kosteczkami mozarelli.
Wyjmujemy paprykę i faszerujemy ją nadzieniem.
Na samo dno można dodać trochę fety, co wzmocni nam smak.
Wsadzamy na ok. 10min.
Po tym czasie kładziemy na wierzch jeden wielki plaster sera na wierzch i przykrywamy kapelusikiem.
Trzymamy w piekarniku dopóki nie roztopi się ser.

Smacznego 




Wskazówka: Papryka jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Faszeruje się ją na różne sposoby. 
Zamiast kaszy jaglanej można użyć gryczanej lub ryżu.
Wersję jarską zamienić na mielone mięso np. z kurczaka czy indyka.
Bardzo często do farszu dodaje się pieczarki.

Papryka: prowitamina A, wit. B, C, E, kwas foliowy i nikotynowy, żelazo, fosfor,selen, wapń, magnez, potas, rutyna oraz substancje bakteriobójcze

P.S  Z racji tego, że moja tykwa i bombilla zostały w Pl, a ochota na yerbę krążyła mia ostatnio nad głową, postanowiłam kupić jej wersję w torebkach. Nie jest to to samo, ale muszę przyznać, że nie jest zła:)
Guayaki Yerba Mate



No comments:

Post a Comment