Dziś pomysł na jak zwykle szybkie i ciekawie wyglądające danie.
Ale przede wszystkim pyszne!
Wizję artystyczną zamieniałam na obiad, którym nie mogłam się najeść
...Yummy...!
Papryka nadziewana
średniej wielkości papryka-kolor dowolny(moja jest żółta)
jajko
natka z pietruszki
kasza jaglana
łosoś wędzony
liście szpinaku
ser (najlepiej mozarella) może być dowolny
cebula
czosnek
oliwa
sól, pieprz, szczypta chili
opcjonalnie feta
opcjonalnie feta
Farsz |
Jak zrobić?!
Odcinamy papryce kapelusz i ostrożnie wydrążamy środek. Myjemy, suszymy, nacieramy delikatnie oliwą i wrzucamy do piekarnika na 180 stopni.
W tym czasie robimy farsz.
Ugotowaną wcześniej kaszę łączymy z posiekanymi:
-liśćmi szpinaku
-cebulą
-czosnkiem
Łososia rozdzielamy na malutkie paseczki. Mieszamy z solą, pieprzem, natką, surowym jajkiem, chili oraz małymi kosteczkami mozarelli.
Wyjmujemy paprykę i faszerujemy ją nadzieniem.
Na samo dno można dodać trochę fety, co wzmocni nam smak.
Na samo dno można dodać trochę fety, co wzmocni nam smak.
Wsadzamy na ok. 10min.
Po tym czasie kładziemy na wierzch jeden wielki plaster sera na wierzch i przykrywamy kapelusikiem.
Trzymamy w piekarniku dopóki nie roztopi się ser.
Smacznego
Wskazówka: Papryka jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Faszeruje się ją na różne sposoby.
Zamiast kaszy jaglanej można użyć gryczanej lub ryżu.
Wersję jarską zamienić na mielone mięso np. z kurczaka czy indyka.
Bardzo często do farszu dodaje się pieczarki.
Papryka: prowitamina A, wit. B, C, E, kwas foliowy i nikotynowy, żelazo, fosfor,selen, wapń, magnez, potas, rutyna oraz substancje bakteriobójcze
P.S Z racji tego, że moja tykwa i bombilla zostały w Pl, a ochota na yerbę krążyła mia ostatnio nad głową, postanowiłam kupić jej wersję w torebkach. Nie jest to to samo, ale muszę przyznać, że nie jest zła:)
Guayaki Yerba Mate
No comments:
Post a Comment