Wednesday, July 22, 2015

Let's get stuffed! Vegetarian stuffed veggies


Hey!

Just came up with an idea for a short and quick post, inspired by last night's dinner.
Perfect for combining comfort food cravings and healthy eating when you feel inspired and want to surprise your guests with an unusual dinner idea.
Great for late summer nights with a glass of good Chardonnay or just a chill evening in front of the TV with a 'Chopped' marathon in session ;)
Let's get started:

Dumajac nad kolejnymi kulinarnymi dzielami wpadlam na pomysl, zeby podzielic sie z Wami wczorajszym obiadem- a konkretniej przepisem:)
Jezeli macie ochote na smaczne, a zarazem zdrowe jedzenie lub chcecie zaskoczyc gosci "innym" spojrzeniem na nudny obiad, nadziewane warzywa beda idealnym pomyslem.
Mam w glowie wizje poznego obiadu na werandzie w ciepla, wakacyjna noc przy lampce dobrego Chardonnay'lub jak my, przed tv w miejskiej dzunglii, ogladajac kolejny maraton "Chopped".
Ale powrocmy do kuchni:


Stuffed tomatoes & bell peppers

Preparation: 30 min
Baking: 50 min

Ingredients:
Large tomatoes
Bell peppers
Mushrooms
Yellow onion
Garlic
Fresh Italian parsley
Brown rice
Spices (kosher salt, pepper, cayenne pepper, and garlic powder)
Olive oil
Mozzarella cheese (optional)
Egg (optional)

Cooking:
Cook the brown rice until it's nice and soft.
Chop the onions, mushrooms, garlic, Italian parsley and sautee them with some olive oil.
I like to sprinkle some salt, pepper and garlic powder on top as well.
Mix it all with cooked rice, fresh chopped parsley, shredded mozzarella cheese, spices, and eggs.
Eggs and cheese are optional but they bring a nice, comforting flavor to the stuffing.

Cut out the very top of the tomatoes and bell peppers.
Cut out the insides.
For the tomatoes I cut out a circle and dig inside with a spoon.
Rub some olive oil on the outside.
Stuff the veggies with the mixture and put them on the baking platter.
Cook for 45 min at 400°F.
Before taking it out, sprinkle a good amount of mozzarella cheese on top and let it melt.
For a vegan version of the recipe just get rid of the cheese and egg.

Baked tomatoes release this insane taste and smell that reminds me of the fields full of these ripe and flavorful vegetables touched by the sun.

Nadziewane pomidory i papryka

Skladniki:

Duze pomidory
Papryka
Cebula
Czosnek
Natka pietruszki
Pieczarki
Brazowy ryz
Oliwa z oliwek
Przyprawy
Opcjonalnie: ser mozzarella i jajko

Przygotowanie:

Brazowy ryz ugotowac do miekkosci.
Posiekane: cebule, czosnek, natke, oraz pieczarki delikatnie podsmazyc na lyzce oliwy z oliwek.
Zwykle do tej mieszanki dodaje sol, pieprz oraz sproszkowany czosnek.
Calosc zmieszac z ryzem, posiekana swieza natka, przyprawami oraz starta mozzarella,a na koniec wbic jajko.
Ser i jajka sa opcjonalne, ale sprawiaja ze farsz nabiera kremowego charakteru.
W wersji weganskiej wystrczy pozbyc sie sera i jajka.


Pomidorom i papryce odciac tzw. czapeczke.
Wydrazyc miazsz i srodek.
Pomidorki zwykle obkrawam dookola, a miazsz wydlubuje lyzeczka.
Warzywa posmarowac z wierzchu oliwa i nadziac farszem.
Piec przez ok.45 min. w temperaturze 200°C.
Przed wyjeciem z piekarnika po podniesieniu czapeczki, dodac ser coby:) ladnie sie stopil.
Pieczone pomidory wydzielaja niesamowity smak i za,pach, ktory przenosi nas na pola tych idealnie dojrzalych warzyw skapanych w sloncu.


P.S. Power up foods are still up in the next episode!

P.S W nastepnym odcinku powracamy do tematu, co jesc by byc bomba....energetyczna!


1 comment: