Monday, April 28, 2014

Foodie: Salmon in creamy coconut curry


Hola! 

Bylam dzis u sasiadow pozrywac cytryny z drzewa.
Biedna roslina uginala sie od zlotych, pachnacych i swiezych cytryn.
Pogoda byla idealna, a promienie slonca niosy ich aromat po calym ogrodzie.
Zebralam cala torbe.
W kuchni pachnie, az nie moge sie oprzec!

To do czego zawsze wracam z ogromna przyjemnoscia, zwie sie gotowaniem.
Chociaz ja nazywam ow czynnosc tworzeniem, bo przeciez mieszajac wszystkie skladniki wychodzi mala sztuka na talerzu.
Ja zawsze wkladam w to mnostwo serca i duzo przypraw.

Hey guys!

Today was a perfect day for some lemon hunt!
I've explored a very nice garden where you could smell the aroma of fresh lemons touched by sun.
Picked a huge bag of those yellow fruits and carried it straight to my kitchen.
You cannot imagine the smell which is all around.

Cooking is one of these things, I enjoy the most.
Well it's not just an activity.
It's creativity...and art of mixing and adding and creating new flavors and decorating on the plate.
I always put in..my hearth and a lots of spices.

Today I will tell you about my creamy idea with a touch of sweet spiciness.

***

Dzis o moim malym wymysle.
Dumalam, dumalam, az wymyslilam.

Losos w kremowym sosie curry z kokosem.
Cos kremowego z ostro slodkim posmakiem.
Mniam...

Skladniki:
swiezy losos  (rozmrozone mieso jest raczej nie dobre...)
swiezy koperek
cytryna
curry
mleko kokosowe
kremowy serek
czosnek
sol,pieprz,pieprz cayenne
 brazowy ryz jasminowy
swiezy szpinak
pomidor
oliwa z oliwek
siekane, obrane migdaly
Wlazlak w kuchni / cooking
Jak wykonac?
 Lososia myjemy i marynujemy w posiekanym czosnku, cytrynie, soli i pieprzu oraz odrobinie posiekanego koperku.
Wazne zeby rybe skropic obficie cytrna, straci wtedy swoj "rybi" posmak.
Zawijamy w folie i wkladamy do piekarnika na 20-25 minut.

Na patelni roztapiamy serek i dodajemy mleko kokosowe.
Curry podobno najlepiej rozrabiac w mleku....w tym wypadku kokosowym.
Dodajemy wiec curry oraz pieprz cayenne.
Dosalamy do smaku.
Gotujemy do momentu uzyskania cremowej konsystencji.
Pod sam koniec dosypujemy od serca posiekanego koperku oraz kilka kropel soku z cytryny.

Gotujemy ryz, a pod sam koniec dodajemy lyzke mleka kokosowego.

Mieszamy szpinak z pokrojonym pomidorem i migdalami.
Krecimy dressing: oliwa z oliwek, sol, pieprz. 

Wskazowka: Migdaly mozna kupic gotowe lub sposobem Babci Zosi wymoczyc je we wrzacej wodzie, zdjac skorke i posiekac. 

Serwowac z sercem, lososia polac sosem i udekorowac:)

Mniam...mniam...mniam...

 Salmon in creamy coconut curry

Ingredients:
fresh salmon (frozen one isn't good, you know...) 
fresh dill 
lemon 
curry 
coconut milk 
cream cheese 
garlic 
salt, pepper, cayenne pepper 
  brown jasmine rice 
fresh spinach 
tomato 
olive oil 
chopped & peeled almonds

How to make?

Wash salmon and marinate it in chopped garlic and dill, lemon, salt & pepper. 
 Sprinkle the fish with lemon (firmly) so it loses its "fishy" aftertaste. 
Wrap in foil and put to the oven for 20-25 minutes. 

In a skillet melt the cream cheese and add the coconut milk. 
Curry should be prepared in milk...today in coconut one. 
So add the curry and cayenne pepper. 
A bit of salt to taste. 
Cook until it turns creamy. 
At the very end mix in chopped dill and a few drops of lemon juice.

Cook rice and at the very end, add a tablespoon of coconut milk. 

Mix spinach with cut tomato and chopped almonds. 
Salad dressing: olive oil, salt & pepper. 

Tip: you can get  already chopped almonds or made it my Grandma's Zosia way:
Put almonds to the bowl with boiling water, peel the skin and chop.

Add your heart, put a lot of sauce on the salmon and decorate the plate.

Enjoy:)


P.S Keep calm and cook on!

No comments:

Post a Comment